Herkullisen helppo tomaattikeitto

posted in: Keitot, Reseptit, Tarinat | 0

Joulun aikaan kävimme ystävämme 30-vuotisjuhlissa. Siellä tarjoiltiin huhupuheiden mukaan herkullista tomaattikeittoa. Emme päässeet sitä maistamaan, koska siinä oli ranskankermaa. Keitto kuulosti muuten oikein hyvälle ja helpolle, joten valmistimme siitä seuraavana päivänä vegaanisen version, josta tulikin varsin maukas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herkullisen helppo tomaattikeitto

n. 1 kg tomaatteja

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

pala inkivääriä

1 tl kanelia

1 rkl hunajaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

ruukku korianteria

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

2 prk tomaattimurskaa

200 g punaisia linssejä

2 kasvisliemikuutioita

1 tlk kaurakermaa

kuivattua chiliä

1 sitruuna

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lohko tomaatit ja sipulit sopivan kokoiseen uunivuokaan. Poista tomaateista kannat. Lisää vielä valkosipuli, inkivääri, chili ja kaneli. Itse käytin kuivattuja  jalapenoja, koska niitä sattui olemaan käsillä, mutta mitkä vaan chilit käyvät. Päälle puolet korianterista, pippuria, suolaa, hunajaa ja oliiviöljyä. Sekoita ja laita uuniin muhimaan.

Itse annoin paistoksen muhia reilun tunnin ja valmistelin samalla prinsessa Estellen tunnbröd- taikinan (siitä lisää joskus toiste). Mitään tarkkaa aikaa on vaikea sanoa. Tomaattiruuat yleensä paranevat mitä kauemmin saavat muhia. Välillä voi sekoittaa, mutta se ei ole pakollista.

Kaada uunivuuan sisältö kattilaan. Lisää tomaattimurska, linssit, vesi ja kasvisliemikuutiot. Taas kannattaa malttaa hauduttaa pitkään. Ainakin noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat hyvin pehmenneet.  Soseuta keitto ja lisää sekaan kaurakerma sekä loppu korianteri. Maistele suolan määrä sopivaksi ja lisää sitruunaa, jotta keittoon tulee sopivasti happamuutta. Nauti tuoreen leivän kera.

Tällainen pitkään hautuva keitto on mainio tapa saada paljon makua irti tomaattimurskasta. Tomaatin  ja kanelin täydellinen yhdistelmä pääsee oikeuksiinsa uunissa hauduttamalla. Chili, korianteri ja inkivääri tuovat omat vivahteensa ja tyytyväisyys on taattu. Helppoa, vaikkakin hidasta ruokaa.

Leave a Reply