Hitaan päivän aamiainen

Kun ei ole kiire mihinkään, voi nauttia aamiaista pidemmän kaavan kautta. Keittiömme on muotoutunut varsin viihtyisäksi ja siellä onkin ihanaa puuhailla aamun rauhassa. Aamut ovat hyvää aikaa ajatella ja aamutoimet ovatkin eräänlaista meditaatiota. Samalla kun keittiö järjestyy ja aamiainen valmistuu myös mieli löytää oikealle uralle. Viime aikoina olen tehnyt useasti kikhernemunakkaan, josta tulee kerta kerralta parempi. Yleensä munakas koostuu kolmesta osasta: sipulia, jotain vihreää ja jotain vihaisaa. Vihreällä tarkoitan periaatteessa mitä tahansa tuoretta kasvista, mielestäni vihreä vain sopii munakkaan väriin täydellisesti. Vihaisana, eli vegaanisena lihana, olen viime aikoina käyttänyt mm. marinoitua munakoisoa, soijasuikaleita, itsetehtyjä tofupullia ja viimeisimpänä marinoitua tofua. Parasta on toistaiseksi ollut munakoiso. Yleensä valinta perustuu edellisten päivien tähteisiin. Tänä aamuna täytteeksi valikoitui uudelta vuodelta jäänyt savutofu.

Nokkos-kikhernemunakas

Taikina:
2dl kikhernejauhoa
3dl vettä
1tl soodaa
1tl mustasuolaa
kuivattua nokkosta
tuoretta korianteria
puolikkaan sitruunan mehu

Täyte:
1 sipuli
valkosipulin kynsi
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
n. 100 g savumarinoitua tofua
1tl savupaprikaa
1rkl kuminan siemeniä
1rkl korianterin siemeniä
1/2 tl valkopippuria
1tl muskottipähkinää
1 rkl kookosöljyä
1 rkl chilitahnaa (korealaista)
oluthiivahiutaleita
 
Pilko sipuli, valkosipuli, inkivääri ja tofu. Paahda mausteita keskilämmöllä hetki kunnes ne tuoksuvat. Lisää pannulle öljy ja sipulit. Paista sipulit pehmeiksi ja makeiksi. Sipulien paistuessa mittaa kulhoon kikhernejauhot, sooda, suola, nokkonen ja korianteri. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla melko löysää. Lisää pannulle tofut ja paista hetki. Pyörittele chilitahnassa ja kaada seos kikhernetaikinan sekaan. Sekoita ja purista lopuksi sitruuna sekaan.
 

Kaada seos pannulle ja paista miedolla lämmöllä kannen alla. Kun pinta alkaa olla kiinteä, käännä munakas lautasen avulla. Ripottele pinnalle oluthiivahiutaleita ja paista vielä hetki. Ei kannata paistaa liian kuivaksi. Kokeile keskeltä onko taikina löysää tai vielä herneen makuista. Jos niin paista vielä. Nauti ruisleivän päällä tuoreen tomaatin ja avokadon kera. Päälle tuoretta mustapippuria.

Jos et tiedä mitä mustasuola on, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Se on rikinkatkuista ja ihanan täydellistä juurikin munakkaisiin ja muihin sellaisiin. Chilitahna, jota itse käytän, on korealaista. Se on sekä hapanta että tulista. Käytän sitä lukuisiin muihinkin ruokiin. Koska kikherne maistuu todella voimakkaasti ennen kypsentämistä, on taikinan tasapaino varsin hankala maistaa etukäteen. Niinpä täydellisen maun löytääkseen joutuu syömään useamman herkullisen munakkaan.

Leave a Reply