Kauden pata – Yosenabe

Teemme mielellämme ruokaa kauden kasviksista. Tätä voisi kutsua esimerkiksi nimellä makrobioottinen ruokavalio, mutta itse valitsen sesongin mukaiset kasvikset pääasiassa edullisen hinnan ja parhaan maun mukaan. Tällä hetkellä käytämme paljon juureksia ja sitrushedelmiä. Teemme usein ostoslistan noin viikon ruokiin. Kaupassa ostamme ostoslistalle päätyneiden kalliiden kasvisten tilalle halpoja, rakenteeltaan samankaltaisia kasviksia, joten ruokalista aina hieman elää. Tällä kertaa mieleni teki jotain yksinkertaista, levää ja sieniä sisältävää ruokaa. Yosenabe eli kauden pata on ikään kuin Japanilaista pyttipannua. Ainesosat laitetaan pataan kypsymisjärjestyksessä, mutta järjestellään keittämisen jälkeen omiin osioihinsa. Tällä tavoin liemeen saadaan erilaisten kasvisten, sienten ja levän (perinteisesti myös lihan ja kalan) maut. Syödessä on kuitenkin helppo keskittyä yksittäisiin makuihin. Täydellistä mieltä ja kehoa lämmittävää talviruokaa, jota voi muunnella mielensä mukaan. Alkuperäinen resepti on kirjasta Viisi Aasialaista keittiötä (Yukiko Duke).

Yosenabe - Kauden pata

 -neljälle

8 kuivattua siitakesientä
udon-nuudeleita
1/3 purjo
1 porkkana
1/2 palsternakka
pieni pala juuriselleriä
pakastettuja vihreitä papuja (omalta pellolta saa maukkaimmat)
500 g tofua (parhaan tuloksen saa pakastamalla ja sulattamalla etukäteen)
1 arkki wakame levää
valkosipulia
inkivääriä
1 Hakusaimaki – koristeellinen rulla (6-7 kiinankaalin lehteä ja 250 g pakastepinaattia)

 

Voit aloittaa valmistelut jo edellisenä päivänä, jolloin ruuan saa nopeasti tehtyä. Revi kuivatut siitakesienet käsin kulhoon ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Sienet imevät melko runsaasti nestettä, mutta voit lisätä sitä vielä myöhemminkin. Lisää soijakastiketta maun mukaan, itse pidän melko suolaisesta mausta. Liota siitakkeita vähintään tunti, mielellään yön yli. Kuivaa ja paloittele tofu isoiksi kuutioiksi. Kuori ja paloittele purjo, porkkana, palsternakka ja juuriselleri. Hienonna valkosipuli ja inkivääri

 

Hakusaimaki

Valmista Hakusaimaki. Padasta tulee herkullista myös ilman rullaa, mutta hakusaimakin valmistus on nopeaa ja se on todella kaunis lisäke pataan. Sulata pinaatti vesihauteessa. Kiehauta kiinankaalin lehdet kattilassa tai paistokasarissa. Kun ne ovat hieman pehmenneet muutaman minuutin kuluttua, ota ne pois kattilasta. Mausta kevyesti suolalla. Laita kaalinlehdet bambumaton päälle hieman limittäin niin, että joka toinen lehti on kanta vasemmalle ja joka toinen lehti kanta oikealle. Lisää pinaatit kaalinlehtilevyn etuosaan ja kääri lehti tiiviille rullalle. Painele suurin osa vedestä pois ja leikkaa noin 3 cm leveiksi paloiksi.

Pata

Liemen valmistus alkaa lisäämällä kattilaan soijakastike, merilevä, valkosipuli ja inkivääri. Lisäsin ainekset kypsymisjärjestyksen mukaan. Ensin juurekset, seuraavana purjo ja siitakkeet, viimeisenä tofu. Ylikypsymisen vaara ei ole kovin suuri, ellet ole erityisen tarkka rakenteista. Pata ja liemi vain paranevat hautuessaan. Kun kaikki on kypsää ja liemi maistuvaa nostetaan ainekset tarjoiluvadille. Kiehauta vielä nuudelit liemessä ja nosta pois. Leikkaa merilevä suikaileiksi. Nosta tarjoiluastia keskelle pöytää, josta jokainen voi täyttää lautasensa oman maun mukaan. Päälle kuumaa lientä. Maistuu parhaalta puikoilla syötynä ja ryystettynä hyvässä seurassa.

Leave a Reply