Sus(h)irajalla

Olemme kotoisin susirajalta. Viimeksi kun vierailimme kotikonnuilla, oli ystävämme Tukemon ottanut harppauksen pitkälle sushirajan yli. Häpeilemättä hän keitti riisin riisikeittimessä ja täytti rullat muun muassa soijanakilla ja majoneesilla. Luit oikein – majoneesilla. Itse olen aina ollut uskollinen kuvittelemalleni perinteelle ja noudattanut kurinalaisesti makujen puhtautta ja yksinkertaisuutta. Minulle sushi on ollut monimutkaisten sääntöjen ja tekniikoiden ruoka. Samasta syystä se on ollut vaivalloista ja harvinaista herkkua meidän talossamme. Tajunnanräjäyttävä matka sushirajalle ja sen ylitse, muutti kuitenkin kaiken. Samurai-minäni murtui, mutta se johti kotonamme renessanssiin. Olemme saaneet nauttia useita spontaaneita sushilounaita. Sushista on tullut meille tapa käyttää ylimääräinen riisi. Olemme siis palanneet takaisin sushin juurille. Perinteisestihän kyseessä on japanilaisen keittiön pyttipannu. Täytteiden kanssa voi hienostella loputtomasti tai käyttää sitä mitä kaappiin on sattunut jäämään.

Tänään päätimme taas valmistaa sushia, koska eiliseltä lounaalta jäi ylitse basmati-riisiä. Täytteeksi valikoitui kauppahallin alelaarista löytyneet munakoisot ja omenat, jääkaapissa ollut kiinteä tofu sekä korianteri. Riisin sekaan paistoimme sipulia ja syksyllä keräämiämme keltaorakkaita. Makuyhdistelmästä tuli varsin onnistunut suomalais-japanilainen fuusio.

Tukemonrulla

-4kpl

Marinadi munakoisolle:
n. 1/2 dl öljyä
merilevärouhetta
2 valkosipulinkynttä
salviaa
rosmariinia
palmusokeria
suolaa
pippuria

Riisitäyte:
1/2 sipulia
n.1 dl keltaorakkaita tai muita sieniä
4 dl eilistä riisiä
1/2 dl riisiviinietikka
1/2 rkl miriniä
3 rkl palmusokeria

tofu
puolikas omena
pieni munakoiso
korianteria

4 kpl norilevä arkkeja
wasabia
säilöttyä inkivääriä
soijakastiketta

Leikkaa munakoiso pitkittäin viipaleiksi ja ripottele pinnalle suolaa. Tee seuraavaksi marinadi. Murskaa huhmareella valkosipuli, salvia ja rosmariini. Lisää joukkoon öljy, tilkka riisiviinietikkaa, sokeri ja merilevärouhe. Mausta suolalla ja pippurilla. Maista marinadin tasapaino. Sen kuuluisi olla happaman makeaa. Kuivaa munakoisojen kyyneeleet paperilla ja sivele pintaan marinadia. Pussita viipaleet, kaada loppu marinadi sekaan ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita riisiviinietikka, mirin ja sokeri keskenään. Pilko sipulit ja sienet mahdollisimman pieneksi. Paista sipulit öljyssä. Lisää sekaan sienet ja mausta mieleiseksesi suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon riisi. Jos käytät eilistä riisiä kannattaa lisätä hieman vettä. Näin riisistä tulee uudestaan kuohkeaa. Riisiä ei ole tarkoitus paistaa. Laita riisitäyte kulhoon ja kaada sekaan etikka-seos pienissä erissä. Varo ettei täytteestä tule liian märkää. Etikan kuuluu maistua ja riisistä tulee hieman tahmeaa ja kosteaa. Anna jäähtyä. Paista munakoisoviipaleet pehmeiksi pannulla. Leikkaa tofu, omena ja munakoiso sopiviksi suikaleiksi.

Painele ohut kerros (n. 2 riisinjyvän paksuinen) riisitäytettä merileväarkin karhealle puolelle. Jätä yläreunasta pari senttiä tyhjäksi. Levitä täytteet alareunaan tasaisesti läpi rullan. Rullaa sushi bambumaton avulla tiiviiksi paketiksi. Kostuta levän yläreuna etikkaseoksella tai etikalla. Jos et ole koskaan käärinyt noreja, löytyy aiheesta lukuisia youtube-videoita ja muita ohjeita. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi. Nautitaan wasabin, säilötyn inkiväärin ja soijakastikkeen kera.

Leave a Reply